For a long time in Mouans-Sartoux, organic eating is a priority. First because of environmental protection, but not only. Also for the good health of guests, farmers, food governance, short supply chains, harmonious local economic development and the maintenance of the living landscape… Actually, the contents of the plates are a formidable revealer of civilization. If organic has become a deep social trend, Mouans-Sartoux did not wait for the fad to get in.

Depuis le 1er janvier 2012, tous les enfants des écoles et des crèches ainsi que le personnel communal mangent 100 % bio. Cette démarche est contrôlée et garantie chaque année par la société Ecocert, créatrice du premier label de la restauration collective bio, locale et durable "En cuisine", a private specification that takes care of the purchase invoices and lists the ecological actions in the kitchen (types of cleaning products, home-made cooking, local bio products...). Mouans canteens have been labeled at the highest level since the beginning.

L’introduction de produits issus de l’agriculture biologique fut progressive. Ses débuts remontent à l’époque de la vache folle, en 1999. La ville décida de réagir en optant pour du bœuf bio, avec la garantie que celui-ci ne ruminerait certainement plus de farines animales ! De nombreuses étapes ont été franchies ensuite, en gardant toujours le même cap. D’abord par le choix de gérer les cantines en régie, puis la création d’une cuisine par groupe scolaire, l’introduction progressive de produits bio dans les appels d’offres (23% en 2009, 73% en 2011), l’adhésion au réseau des villes actives au Programme national nutrition santé (PNNS), enfin l’action déterminante d’acheter le domaine agricole de Haute-Combe

TIMELINE

  • 1999 4% organic: beef (mad cow crisis). Choice of a municipal catering
  • 2005 Mouans-Sartoux devient ville PNNS et préemption du domaine de Haute-Combe
  • 2006 "Eat and move well, it is good for you" Program. Revised menus to integrate seasonality
  • 2008 Project to create agricultural management. Beginning of the operation "a fruit for break time"
  • 2009 23% of bio: objectives of the French Environment Grenelle are overcame
  • 2010 First culture in municipal farm. First weighings of leftover food
  • 2011 73.6% organic, 75% reduction in food waste. Hiring the farmer under public contract as official. Setting up differentiated portions at the self-service
  • 2012 100 % de bio dans les cantines (première ville de France de plus de 10 000 habitants à ce niveau). Nouveau PLU avec triplement des surfaces agricoles. Création de l’Observatoire de la restauration durable
  • 2013 The city becomes a founding member of the Organic Food Territories Un Plus Bio. It wins the first prize of the "Trophy of eco-mayors" for sustainable bio restoration
  • 2014 Municipal deliberation creating an aid for the installation of organic farmers. Labeling "In Cuisine" level 3 of the restoration by Ecocert
  • 2015 Mouans-Sartoux signing the manifesto for organic, local, healthy and fair collective catering "When canteens rebel"
  • 2016 First vegetable freezing experience. Creation of the MEAD (Center For Sustainable Food Education)
  • 2017 Creation of the university diploma "sustainable food project manager"
  • 2018: launch on 25 January of the European Club "Organic Food Territories" in Mouans-Sartoux, with Un Plus Bio.